Η Κάρτα σας

Cart empty

 

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας. Εδώ θα ενημερωθείτε αναλυτικά για τις υπηρεσίες που μπορούμε να σας προσφέρουμε:

 • Pet Shop
 • Professional Grooming

Ινδικά χοιρίδια

Τα ινδικά χοιρίδια ανήκουν στην κατηγορία των τρωκτικών (στην οικογένεια Caviidae και στο γένος Cavia).

Κατά μέσο όρο ζυγίζουν από 700-1200 γραμμάρια και φτάνουν τα 25 εκατοστά σε μήκος. Ζουν περίπου 4-5 χρόνια. Ο γηραιότερος ινδικός χοίριδος έζησε 14 χρόνια και 10.5 μήνες!!

Τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ κοινωνικά ζώα και ζουν σε ομάδες των δύο ή και περισσότερων ατόμων. Συνήθεις συνδυασμοί είναι μία ή περισσότερες θηλυκές και ένας στειρωμένος αρσενικός. Μία ομάδα αρσενικών είναι πιθανό να τα πάει καλά,με την προυπόθεση ότι υπάρχει αρκετός χώρος, έχουν γνωριστεί από μικρή ηλικία και δεν υπάρχει θηλυκό στη μέση.

Μερικές φορές, ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να επηρρεαστεί από την έλλειψη φίλου, και αυτό μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά την υγεία του. Τουλάχιστον 2 ινδικά χοιρίδια μαζί είναι πολύ πιο ευτυχισμένα, ισορροπημένα και υγιή απ’ότι ένα μόνο του.

Η συγκατοίκηση των ινδικών χοιρίδιων με άλλα κατοικίδια όπως τα χάμστερ ή οι γεβρίλοι δεν ενδείκνυται καθώς είναι πιθανό να εκδηλωθεί επιθετικότητα απέναντι στο ινδικό χοιρίδιο. Είναι σχετικά αδύναμα και ακόμα και τα κουνέλια-νάνοι μπορεί να του προκαλέσουν τραυματισμό.

Τα οικόσιτα ινδικά χοιρίδια είναι δραστήρια για πολύ ώρα, με μικρά κενά που ξεκουράζονται και κοιμούνται. Προτιμούν τον χαμηλό φωτισμό. Τα ινδικά χοιρίδια μένουν συνήθως σε κλουβιά, όμως χρειάζονται καθημερινή άσκηση, άρα και αρκετή ώρα εκτός κλουβιού.

Τα κλουβιά πρέπει να έχουν στέρεο και μονοκόμματο πάτωμα, καθώς η χρήση σύρματος προκαλεί διάφορες μολύνσεις και μπορεί να τραυματίσει τα πόδια τους. Η βάση του κλουβιού πρέπει να καλύπτεται από ροκανίδια ξύλου λεύκας ή κάτι παρεμφερές(προτιμούνται τα σκληρά ξύλα). Σε ένα σημείο θα πρέπει να υπάρχει μαλακό σανό, για να κοιμάται εκεί. Το κλουβί χρειάζεται να πλένεται ολοσχερώς σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 7 με 10 μέρες. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να αλλάζονται και τα ροκανίδια που θα αποτελούν το πάτωμα του κλουβιού.

Το ιδανικό μέγεθος για το κλουβί ενός ινδικού χοιριδίου είναι 2,5 τ.μ. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ενοίκων ,τόσο θα αυξάνει και το μέγεθος του κλουβιού.

Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να βάλετε ένα ξύλινο σπιτάκι για κάθε ζώο και διάφορα άλλα παιχνίδια για να απασχολούνται, που θα βρείετ στο εμπόριο. Ιδανικά τα παιχνίδια που το ζώο μπορεί να μασήσει και να καταπιεί χωρίς κίνδυνο- καλύτερα τα πλαστικά παιχνίδια να αποκλείονται. Επιβάλλεται να υπάρχει μία πέτρα από ασφαλές υλικό για να ροκανίζει, θα το βοηθήσει να κρατήσει τα δόντια του στο μέγεθος που πρέπει.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι ακατάστατα μέσα στο κλουβί τους. Μαρκάρουν την περιοχή τους, εντός και εκτός κλουβιού, με τα ούρα τους ή σέρνοντας το πίσω μέρος του σώματός τους στο πάτωμα.

Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο ένα ινδικό χοιρίδιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συχνότητα για να μην δημιουργήσετε πρόβλημα στο δέρμα του ζώου είναι 3-4 μήνες. Με ζεστό νερό και ειδικό σαμπουάν για ζώα(αν βρείτε για ινδικά χοιρίδια, ακόμα καλύτερα), σε ένα ζεστό δωμάτιο χωρίς ρεύματα αέρα. Το συχνό μπάνιο μπορεί να βλάψει το δέρμα του ζώου και να προκαλέσει ερεθισμούς και ξηρότητα. Μπορείτε να στεγνώσετε το ινδικό χοιρίδιο με μία πετσέτα. Μπορείτε να το στεγνώσετε,επίσης και με πιστολάκι στην πιο χαμηλή σκάλα, έτσι ώστε να μην είναι πολύ ζεστό (δοκιμάστε το στο δέρμα σας).

Μπορείτε να χτενίζετε το ινδικό χοιρίδιο μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα, αν αυτό είναι μακρύτριχο.Επίσης, τα νύχια τους θα πρέπει να λιμάρονται κάθε 8-12 εβδομάδες. Αν δεν μπορείετε να το κάνετε μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου ή κάποιου ειδικευμένου.

Τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητα και δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν παρά μόνο να πηδήξουν σε χαμηλό ύψος. Τρομάζουν πολύ εύκολα και είτε «παγώνουν», ή τρέχουν για να καλυφθούν όταν αισθανθούν κίνδυνο. Όταν βρίσκονται σε διέγερση, κάνουν μικρά πηδηματάκια.

Εκδηλώνουν την ιεραρχία τους μασώντας το ένα το τρίχωμα του άλλου, δαγκώνοντας (συνήθως αυτιά), βγάζοντας επιθετικούς ήχους, σηκώνοντας το τρίχωμά τους και σπρώχνοντας τα κεφάλια τους. Ενδείξεις κυριαρχίας μπορεί να εκδηλωθούν και σε άτομα του ίδιου φύλου.

Η όρασή του δεν είναι οξυμένη, σε αντίθεση με την ακοή και την όσφρηση, που είναι καλά ανεπτυγμένες. Επίσης, παράγουν διάφορους ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Για να προσεγγίσετε ένα ινδικο χοιρίδιο θα πρέπει να έχετε υπομονή. Μπορεί, στην αρχή να σας δαγκώσει, αν και σπάνια εκδηλώνουν επιθετικότητα και όταν το κάνουν, είναι εξαιτίας του φόβου που θα του προκαλέσετε. Αφήστε το να σας συνηθίσει σιγά-σιγά, μάθετέ το να τρώει από το χέρι σας, και όταν σας δώσει το οκ, μπορείτε να αρχίσετε περισσότερες γλύκες μαζί του. Πρώτα πρέπει να συνηθίσει εσάς, και ύστερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Μην ξεχνάμε ότι είναι ζώα-θηράματα, αγχώνονται εύκολα και μπορεί να κάνουν ανεπιθύνητες ενέργειες για να προστατευτούν από τον «εχθρό», δηλαδή εσάς.

Η φυσική τροφή του ινδικού χοιρίδιου είναι το γρασίδι. Οι τραπεζίτες τους είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να μασούν φυτά/χόρτα. Πολλά ινδικά χοιρίδια επιδίδονται στην κοπροφαγία, για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους! Τα ινδικά χοιρίδια τρώνε επίσης σανό και τριφύλλι. Το τριφύλλι πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες γιατί μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, αλλά και στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, λόγω υπερβολικού ασβεστίου.

Τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν τη βιταμίνη C και πρέπει να την πάρουν από την τροφή τους. Αν δεν λάβουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα (περίπου 10mg καθημερινά), υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσουν (σκορβούτο). Βιταμίνη C μπορούν να πάρουν από φρέσκα ωμά φρούτα και λαχανικά (μήλο, μπρόκολο, καρότο, σέλερι,σπανάκι, λάχανο).

Για να έχει καλή υγεία ένα ινδικό χοιρίδιο, χρειάζεται να λαμβάνει ουσίες όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες E, A, C και D. Επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο σχηματισμό πέτρας στη χολή και τα νεφρά, η ποσότητα ασβεστίου που τους χορηγείται θα πρέπει να είναι μειωμένη.

Δεν συνίσταται η αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες αφού δύσκολα θα αποδεχθούν να φάνε κάτι καινούριο, ειδικά μετά την περίοδο ωρίμανσής τους. Μπορείτε να μάθετε τα ινδικά χοιρίδια να καταναλώνουν ορισμένα λαχανικά/ φρούτα σε νεαρή ηλικία.

Επειδή τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς, έχουν την τάση να ροκανίζουν διάφορα όπως ύφασμα, χαρτί, πλαστικό και λάστιχο.

Μερικά φυτά που είναι δηλητηριώδη για τα ινδικά χοιρίδια είναι:

 • πατάτα
 • άγριο σέλερι
 • αγριομυρτιά/μυρτολιά
 • φτέρη
 • κισσός
 • νεραγκούλα (buttercup)
 • αγριοσινάπι (charlock)
 • άτροπος η μπελαντόννα (deadly nightshade)
 • δαχτυλίτης (foxglove)
 • ελλέβορος (hellebore)

και γενικότερα, οποιοδήποτε φυτό έχει βολβό θεωρείται δηλητηριώδες

Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν τις λιχουδιές. Φρούτα και λαχανικά, θα το κάνουν να σας αγαπήσει στο λεπτό.

Τα ινδικά χοιρίδια δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Παθαίνουν υπερθερμία και πολλές φορές, πεθαίνουν. Επίσης, περιβάλλον με συχνά ρεύματα αέρα, υγρασία δεν θεωρούνται κατάλληλα. Επειδή είναι ζώα-θηράματα, ενστικτωδώς κρύβουν ασθένειες και πόνο, οπότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσέχει την οποιαδήποτε ένδειξη αδιαθεσίας από το ζώο.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην πενικιλλίνη, που μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια και πολύ συχνά, θάνατο. Συνηθισμένες ασθένειες στα ινδικά χοιρίδια είναι το σκορβούτο(λόγω έλλειψης βιταμίνης C), λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια, αποστήματα λόγω κάποιας μόλυνσης(εσωτερικής ή εξωτερικής) και μολύνσεις από ψείρες και άλλα ζωύφια στο τρίχωμά τους.

Επιλεγμένες φωτο

Ζωάκια για υιοθεσία

Online Pet-shop

Σύντομα κοντά σας το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Εδώ θα βρείτε προϊόντα για τις καθημερινές ανάγκες καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε για το ζωάκι σας

Διαβάστε Περισσότερα...

Professional Grooming

Η αγάπη και το μεράκι μας για την φροντίδα των κατοικιδίων και την εμφάνιση τους, σε συνδυασμό με την εμπειρία, μας ενέπνευσαν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κομμωτήριο

Διάβασε Περισσότερα...

Free business joomla templates